intrinsiek veilige stofzuigersCategoriesGeen categorie

Explosieveilige stofzuiger kopen

Explosieveilige stofzuiger kopen? Hier let u op

Een stofzuiger voor thuisgebruik is niet geschikt voor het opzuigen van cement of steen. Een waterstofzuiger is vaak niet geschikt voor chemische vloeistoffen of olie. Op de werkvloer wordt hierdoor al snel naar een industriële stofzuiger gegrepen. Bedrijfsleiders, plantmanagers en andere operationeel verantwoordelijken hebben heel wat verplichtingen. Eén daarvan is zorgen voor een veilige en hygiënische werkomgeving zodat medewerkers veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Om een veilige werkomgeving te creëren, zijn er heel wat zaken waaraan gedacht moet worden. Een van de belangrijkste is het op een juiste manier weghalen van brandbaar en/of explosief stof. In het verleden heeft het niet-correct verzamelen van deze stof al vaak geleid tot explosies, waar veel slachtoffers te betreuren waren. In sommige gevallen doordat er geen explosieveilige stofzuiger is gebruikt.

Maar welke materialen of stoffen veroorzaken deze brandbare stoffen eigenlijk? Wel, het grootste deel van natuurlijk en synthetische materialen, en enkele metalen kunnen deze brandbare stoffen veroorzaken. Dat betekent dat bedrijven die actief zijn in industrieën zoals de voedselindustrie, de farmaceutische industrie, 3D-las industrie, 3D-print industrie of pretorium industrie moeten investeren in een gecertificeerde explosieveilige stofzuiger (ook wel ATEX stofzuiger of intrinsiek veilige stofzuiger genoemd).

Een explosieveilige stofzuiger zal het brandbaar stof, dat kan leiden tot brandbare explosies, namelijk opvangen en verwijderen uit de werkruimte. Maar voor u een explosieveilige stofzuiger gaat aankopen, zijn er eerst enkele vragen die u zich moet stellen. 

Welke stoffen moeten verwijderd worden?

De eerste vraag die u zich moet stellen wanneer een explosieveilige stofzuiger kopen aan de orde is, is: welke stoffen verwijderd worden door de stofzuiger? Er bestaan vandaag de dag namelijk diverse explosieveilige stofzuigers, die elk hun specifieke certificeringen hebben. De ene stofzuiger kan dus beter zijn voor een bepaalde stof of een bepaald materiaal dan een andere explosieveilige stofzuiger.

Welke kracht?

Elke industriële stofzuiger heeft ook niet altijd dezelfde kracht. U moet zich dus ook afvragen welke kracht het beste is voor de specifieke situatie.

De kracht van een industriële stofzuiger of explosieveilige stofzuiger wordt niet alleen berekend door de paardenkracht, maar ook door de snelheid van de luchtstroom. Deze snelheid wordt uitgedrukt in kubieke meter per minuut. Hoe meer kubieke meter per minuut, hoe groter het opzuigvolume.

explosieveilige stofzuiger kopen

Welk filtratiesysteem?

Last but not least, is het ook belangrijk om te overwegen welk filtratiesysteem u nodig heeft voor uw bedrijf. Er zijn twee belangrijke soorten: HEPA (high-efficiency particular air filter) en ULPA (ultra-low penetration air filter).

Een HEPA filter heeft een efficiëntie van minstens 99,97 procent in het weghalen van deeltjes met een diameter van 0,3 micrometer. Deze filters verwijderen dus zeer kleine stoffen, zoals bijvoorbeeld stofmijt.

Een HEPA filter is dus zeer efficiënt, maar het kan nog beter. Een ULPA filter heeft namelijk een efficiëntie van minstens 99,99 procent in het weghalen van deeltjes met een diameter van 0,12 micrometer. Deze efficiëntie wordt behaald door een traag filterproces dat niet sneller verloopt dan 0,025 micrometers per seconde. De zeer hoge efficiëntie van ULPA filters zorgt ervoor dat deze filters geschikt zijn voor werkruimtes waar een (bijna) perfecte reiniging van levensbelang is.

Lees ook meer over het gebruik van industriële stofzuigers in ons apparte blog artikel “Tips gebruik industriële stofzuiger

Hulp nodig bij het vinden van de juiste industriële stofzuiger?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over explosieveilige stofzuigers voor ATEX-zones? Of wil je meer informatie over onze producten? Vraag het ons! Mail naar info@atexstofzuiger.nl of bel ons op +31 (0)345 786 088.     Bezoek ook EXshop.nl indien u op zoek bent naar aanvullende explosieveilige producten.

industriele stofzuiger kopen atex zoneCategoriesGeen categorie

Industriële stofzuiger kopen voor ATEX zones?

Waarom een industriële stofzuiger

Wilt u een werkplaats proper houden? Dan overweegt u vast om een industriële stofzuiger kopen. Wenst u een industriële omgeving waar explosies kunnen plaatsvinden, netjes houden? Dan kunt u niet elke industriële stofzuiger gebruiken, maar dan heeft u een explosieveilige of explosievrije stofzuiger nodig. In plaats van een traditionele stofzuiger, moet u dus een explosieveilige stofzuiger (ook wel ATEX stofzuiger genoemd) gebruiken.

Maar wat is zo’n explosieveilige stofzuiger, en wat is het verschil met een traditionele stofzuiger en een industriële stofzuiger? We beantwoorden het in dit artikel.

Wat is een industriële stofzuiger?

Een industriële stofzuiger heeft een groot reservoir en een krachtige motor. Hierdoor kan een industriële stofzuiger gedurende een lange tijd ingezet worden, en is het dus geschikt voor grote werkplaatsen. Een industriële stofzuiger kan stof opzuigen, maar dat is niet het enige. Ook houtsplinters, vochtige resten, resten van metaalbewerking en vuil water kunnen verwijderd worden door een industriële stofzuiger.

Wat is een explosieveilige stofzuiger?

Een explosieveilige stofzuiger is, zoals u aan de naam kunt horen, een stofzuiger die geen explosies kan veroorzaken. Hierdoor worden explosieveilige stofzuigers ingezet in brand- en explosiegevaarlijke omgevingen (ook wel ATEX omgevingen genoemd), voorbeelden van zo’n omgevingen zijn houtzagerijen, raffinaderijen, veevoederindustrie en gasbedrijven.

Een ATEX stofzuiger wordt vaak verward met een industriële stofzuiger, maar niet elke industriële stofzuiger is een ATEX stofzuiger. Om een ATEX stofzuiger te zijn, moet een stofzuiger voldoen aan ATEX productrichtlijn 114. In deze productrichtlijn staan de voorschriften voor apparatuur, die gebruikt kan worden in ATEX omgevingen.

Samengevat: Gaat u een industriele stofzuiger kopen? Let dan op het volgende: een explosieveilige stofzuiger is dus een industriële stofzuiger, die geen explosies kan veroorzaken en die verplicht is in ATEX Zones.

Wat is het verschil tussen een industriële stofzuiger en een traditionele stofzuiger? 

Ondertussen weet u het verschil al tussen een explosieveilige stofzuiger en een industriële stofzuiger. Maar wat is het verschil tussen een industriële stofzuiger en een traditionele stofzuiger?

Het eerste verschil tussen een industriële stofzuiger en een traditionele stofzuiger, is natuurlijk dat een industriële stofzuiger wordt ingezet in grote werkruimtes en een traditionele stofzuiger thuis gebruikt wordt. Maar waarom is dat eigenlijk? Wel, een industriële stofzuiger is natuurlijk veel krachtiger en veelzijdiger. Een industriële stofzuiger biedt u ook de mogelijkheid om andere gereedschappen aan te sluiten op de stofzuiger.

Maar er zijn nog meer verschillen. Zo kan een industriële stofzuiger niet alleen stof verwijderen, maar ook bijvoorbeeld houtsplinters, vochtige resten, vuil water en afval van metaalbewerking.

Een industriële stofzuiger kan ook veel langer werken dan een traditionele stofzuiger. Dit komt doordat een industriële stofzuiger beschikt over een veel groter reservoir.

Meer informatie over de toepassing van explosieveilige stofzuigers voor ATEX-zones vindt u in het artikel over ATEX Stofzuigers.

industriele stofzuigerCategoriesGeen categorie

Tips gebruik industriële stofzuiger

Tips voor het gebruik van industriële stofzuigers                         

Wie het gewoon is om met een traditionele stofzuiger te werken, zal snel merken dat een industriële stofzuiger een iets andere werking heeft dan een traditionele stofzuiger. Hierdoor zal iemand, die het niet gewoon is om met een industriële stofzuiger te werken, deze industriële stofzuiger zoals bijvoorbeeld een ATEX-stofzuiger misschien ook fout gebruiken.

Het niet-correct gebruiken van een industriële stofzuiger kan er, onder andere, voor zorgen dat stofdeeltjes en vuil achterblijven en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe moet u een industriële stofzuiger gebruiken, zodat u bijvoorbeeld ook de levensduur verlengt?

5 tips voor een optimale inzet van een industriële stofzuiger 

Hieronder vindt u onze 5 tips om het beste resultaat te verkrijgen, tijdens het reinigen met een industriële stofzuiger.

  1. Gebruik de stofzuiger op vastgelegde dagen.

Het is belangrijk om regelmatig te stofzuigen, om uw werkruimte netjes en veilig te houden. Dit laatste geldt natuurlijk met name bij explosiegevaarlijke omgevingen. Hoe vaak u moet stofzuigen, is afhankelijk van de hoeveelheid vuil die u produceert. Maar het is wel belangrijk om vaste dagen, waarop uw werkruimte proper wordt gemaakt, in te stellen. 

  • Bewaar de stofzuiger in een schone plek

Wie zijn industriële stofzuiger proper wilt houden, moet deze natuurlijk ook in een propere plek bewaren. Voorzie daarom een ruimte, die groot genoeg is en proper is, om uw stofzuiger te plaatsen wanneer u deze niet gebruikt.

  • Gebruik de juiste accessoires

Het voordeel van een industriële stofzuiger is dat u er heel wat accessoires aan kunt bevestigen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een ronde borstel, en een krachtige zuigmond. Elk accessoire is gemaakt voor een specifieke taak. Wanneer u bijvoorbeeld een mat proper maakt, is het belangrijk dat u een accessoire gebruikt dat hiervoor gemaakt is.

  • Onderhoud uw stofzuiger 

Net zoals alles, moet u een industriële stofzuiger ook regelmatig onderhouden. Dit houdt in dat u de filters, de borstels en de andere delen van uw industriële stofzuiger regelmatig schoonmaakt. Het goed onderhouden van een industriële stofzuiger zal leiden tot een langere levensduur van de stofzuiger en een beter resultaat bij het schoonmaken.

  • Laat uw industriële stofzuiger af en toe nakijken

Deze tip sluit aan bij de vorige tip. Het is namelijk ook belangrijk om af en toe een expert langs te laten komen, om na te gaan of uw industriële stofzuiger goed onderhouden is. Een expert kent industriële stofzuigers normaalgesproken zeer goed, en zal u dus meteen kunnen zeggen of uw industriële stofzuiger goed onderhouden is.

Conclusie

Wanneer u al onze tips gelezen hebt, zal u waarschijnlijk merken dat er een rode draad is: het is cruciaal om uw industriële stofzuiger regelmatig te onderhouden en na te laten kijken, zo kan de stofzuiger de beste prestaties leveren. Door een goed onderhoud, zal uw industriële stofzuiger ook langer mee gaan. Professionele en industriële ontstoffing is gebaat bij de juiste inzet van apparatuur.